sâmbătă, 10 septembrie 2011

Persuasiunea versus MANIPULARE


 Persuasiunea versus MANIPULARE

Să-i faci pe alții să privească lucrurile din perspectiva ta, să îmbrățișeze ideile tale, să facă tot ceea ce vrei tu sau pur și simplu să fie de acord cu tine este o artă și o știință.
Succesul persuasiunii este să îl faci pe celălalt să se simtă minunat după ce ai reușit să-l convingi. Persuasiunea necesită foarte bune capacități de comunicare, să îl determini pe celălalt să se convingă singur.

Persuasiunea este o abilitate necesară  în vânzări, fiind des întâlnită în strategiile de accelerare a afacerilor, dar și o abilitate de care este  nevoie în viață.

Persuasiunea reprezintă a induce angajarea într-o anumită activitate sau acceptarea unui punct de vedere prin mijloace raționale sau prin rugăminți, astfel ca două persoane să se înțeleagă asupra unei păreri ce este benefică amândurora.

Persuasiunea se concentrează pe dezvoltarea unui rezultat cu câștiguri de ambele părți, unde necesitățile tuturor sunt satisfăcute.

Dar ce este MANIPULAREA?

DIFERENȚA DINTRE PERSUASIUNE ŞI MANIPULARE STĂ DOAR ÎN INTENŢIE.

Manipularea reprezintă conducerea iscusită și înșelătoare, în special folosită în avantajul celui care face uz de ea.
În cadrul manipulării, singurul care beneficiază pe termen lung este manipulatorul.
Manipulatorul se concentrează  asupra beneficiilor personale și realizarea propriilor scopuri , fără să-i pese de rezultatele obținute de persoana manipulată sau de impactul asupra acesteia.

Manipularea are patru părți importante:
¤ căutarea unei soluții
¤ sensibilitatea timpului
¤ posibilitatea de a pierde și
¤ autoritatea binevoitoare

Decepția sau ascunderea faptelor logice, reale sunt deasemenea , inerente în majoritatea cazurilorde manipulare, deoarece prezentarea realității va permite în mod normal unei persoane raționale să ajungă la o concluzie logică în defavoarea manipulatorului. Deci manipularea este eficientă numai pe termen scurt, pentru că aproape întotdeauna manipulatorul și tehnicile sale vor fi expuse de către un observator exterior sau prin gândire critică.

Manipularea se zbate să impună o serie de condiţii sau reguli fictive ce guvernează o întâlnire, pentru ca procesul de manipulare să poată continua.
Există mai multe pedepse din partea unui manipulator experimentat, ce pot acoperi o gamă largă, de la decepţie la abuz fizic sau psihic, pentru ca el să poată vicleneşte să te facă să acţionezi în avantajul lui.
Manipularea, indiferent dacă este de natură pozitivă sau negativă , este caracterizată de scopul celui ce manipulează.

Toţi suntem sensibili la manipulări!

Toţi oamenii manipulaţi se simt furioşi, deznădăjduiţi şi lipsiţi de control. Manipulatorul, pe de altă parte, şi-a satisfăcut toate necesităţile.
Manipularea funcţionează pe termen scurt doar pentru că există o lipsă de experienţă, a unei informaţii sau a unei idei esenţiale din partea unei persoane manipulate.
În momentul în care începi să te gândeşti critic la succesiunea evenimentelor sau a ocaziei în care ai fost manipulat, începi să vezi toate semnele de atenţionare prezente tot timpul pe parcursul interacţiunii.

De ce nu le-ai văzut atunci?

Răspunsul este destul de simplu. Atunci când cauţi soluţii, orice rezolvare care pare că funcţionează tinde să devină cea corectă. Găsim căi de a justifica soluţia la problema sau dorinţa pe care o avem. Manipulatorii ştiu că dacă arată răspunsul la problemă vei începe imediat să explici logic orice obiecţie ai avea, vei găsi o cale pentru a face ca acest răspuns să se potrivească problemei tale.
Manipulatorul viclean va continua să se înmulţească dovezile, să intensifice emoţiile şi să mărească presiunea pentru a acţiona imediat până când chiar o vei face.

Din fericire, aproape toate formele de manipulare sunt descoperite sau manipulatorul demascat.
Mulţi, deşi nu toţi îşi împărtăşesc experienţele celor din jurul lor. În cazuri extreme, mass-media preia cazul, mii, dacă nu milioane află despre persoana şi procesul respectiv şi în acest fel poate fi evitat.

Manipularea nu funcţionează pe termen lung, deoarece nu se poate stabili o relaţie viitoare de încredere cu manipulatorul.

Înşelăciunea este în cele din urmă demascată şi nepotrivirile sunt observate şi îndreptate. De multe ori apar acţiuni legale de un tip sau altul. Astfel că manipulatorii trebuie să-şi găsească altă ţintă, unde zvonul despre ei încă nu a ajuns sau nu a fost încă demascat la un nivel aşa de înalt, încât să-şi piardă credibilitatea.
Din păcate, mulţi ajung să fie manipulaţi din nou, deoarece valoarea percepută a ceea ce este posibil să primească este mai mare decât pedeapsa de a fi manipulat.
În final, această modalitate de manipulare continuă, nu pentru că nu este recunoscută manipularea, ci pentru că rata de risc şi câştig potenţial este îndeajuns de mare, încât să depăşească gradul de raţionament asupra chestiunii în cauză.

Pe scurt, procesul manipulării este următorul

Observarea cu atenţie a publicului, descoperirea pe cei ce caută cu adevărat, cei ce vor răspunsuri, salvare şi care sunt aparent încrezători şi par nesiguri.
Testarea cunoştinţelor şi a gradului de implicare. Încercarea de afla cât sunt oamenii de interesaţi de manipulator şi de ceea ce prezintă el.
Se pun întrebări, se încearcă să se dezvăluie cât de multe informaţii despre subiectul respectiv, apoi se oferă o informaţie care nu este greşită, însă discutabilă sau contestabilă. Manipulatorul va prezenta  informaţia sigur şi încrezător, dând senzaţia că este expert.
Manipulatorul îi face pe cei manipulaţi să fie de acord cu el, folosind informaţii generale, exhaustive şi de interes comun, care cuprind cunoştinţe obişnuite legate de subiectul respectiv.
El va construi o relaţie, creând încredere, împrietenindu-se şi aprofundând comunicarea.
Apoi încearcă să te convingă să îți exprimi dorința și angajamentul și transferă către o situație viitoare în care tu  va beneficia de pe urma sfaturilor lui.
Te va face să înțelegi ce oportunitate extraordinară îți prezintă, dar că aceasta nu va dura veșnic. Îți va mai oferi șanse să obții ceea ce el promovează, dar îți condiționează această posibilitate de luarea unei decizii pe loc.
Dacă îl înfrunți, va da vina pe oricine sau pe orice altceva. Apoi te va întreba dacă și tu ai trecut prin așa ceva și îți va cere sfatul sau ajutorul, ca să te atragă și mai aproape.
Manipulatorul va continua acțiunea până când toți cei pe care îi intenționează să îi manipuleze sunt complet angajați, atașați,  introducându-i  în cercul lui de inițiați, a celor norocoși, oferindu-le acces la informații sau activități la care nimeni altcineva nu are acces.
Te va ajuta în chestiuni minore, pentru ca încrederea în el să crească și apoi va oferi și alte oportunități de a face ceea ce dorește el să faci.

Nu uita!
Manipularea este doar pe termen scurt. Lumea este mică.
Manipulatorii sunt întotdeauna demascați.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu